- Dimensiune: 40×60 cm
- Tehnică: tehnică mixtă, ulei pe pânză
- Cod LAC: ȘR001

ȘTREBELI Robert
*Baia Mare, Maramureș, România
1997-2002 Licenţiat de către Universitatea „George Enescu”, Iaşi, Facultea de Arte palastice Decorative şi Design. Specializarea pictură şi pedagogia artei
Despre mine:
Studii: Liceul de Artă – Baia Mare-, Universitatea „George Enescu” Iaşi
Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Studii de doctorat Universitatea din Salamanca, Facultatea de Arte Plastice
Premii
2002 Selectare a două sculpturi în piatră (monumente de for public), pentru îmbogăţirea patrimoniului artistic al oraşului – Salamanca (“Patrimonio de la humanidad”, declarata de UNESCO) cele două sculpturi sunt expuse în Parcul “Picasso” , Salamanca, Spania
2009 Premiul Fundaţiei Germán Sánchez Ruipérez acordat de Rafael Cid Tapia, preşedintele Uniunii Criticilor de Artă Spanioli pentru expoziţia „OM-SIMBOL-DIVINITATE”
Despre lucrările mele:
Arta poate fi vãzută ca o salvare, un mijloc de a-i aminti omului rătăcirea sa de la calea fiinţei. Arta preocupată de supranatural, de sacru, de eternitate, îi propune Omului abandonat al timpului nostru, posibilitatea de a se regăsi pe sine însuşi. Forma e cea care descrie gândurile, iar culorile trăirile.
Creația artistică a unei anumite perioade istorice codifică, în compoziția și mesajul ei, informații mai mult sau mai puțin cunoscute din contemporaneitate: ierarhia valorilor, regulile sociale dar și imaginarul specific, conexiunile și influențele culturale ale momentului. Fiecare lucrare de artă este o experiență empatică ce deschide dimensiunile lumii artistului și ale creației sale.
Țăranul român nu s-a temut niciodată de moarte. Pentru el crucea reprezintă un portal spre odihna veșnică. Moartea este o realitate pe care o acceptă, fără să o caute. Cu un secol în urmă, în Maramureșul istoric, bătrânii își presimțeau ceasul morții, pregătindu-se dinainte, luându-și rămas bun, adunând cele necesare pentru înmormântare dar și pentru întâlnirea comunității de după aceea – momentul în care rudele și prietenii își aminteau de cel plecat dintre ei, cu bune și rele, cu regrete dar și glume, la un pahar de pălincă. Astăzi, o mare parte dintre aceste practici au fost preluate de rețelele de socializare Facebook – Twitter etc.. Telefonul mobil este omniprezent, informația personală a dobândit o virtualitate oarecum văduvită de emoția discursului fizic, a comunicării directe între persoane.
Dipticul prezentat în expoziție arată această dualitate, o realitate în oglindă: trecut – prezent, făcând trimitere la tipologia crucilor de mormânt din Cimitirul Vesel de la Săpânța, Maramureș. Lucrările arată felul în care omul a evoluat în tiparele imuabile ale existenței sale: el continuă să se nască și să moară, asemenea tuturor înaintașilor săi, însă viața i se raportează la variabile ce țin din ce în ce mai puțin de memoria colectivă, rămânând suspendată într-o dimensiune virtuală ce pare a suplini, treptat, raiul.
Aceeași dualitate o regăsim în cromatica lucrărilor: albastrul cerului, culoarea speranței, este totodată albastrul Facebook & Twitter; compozițiile se centrează în două cruci ce combină atât formele și elementele decorative policrome de la Săpânța cât și elementele de „up-datare” la tendințele prezentului. Brunurile în redarea pământului migrează spre fundal, crucile rămânând ne-împământate, suspendate în virtualitate.
Dacă în fața fiecărei cruci de la Săpânța eram invitați, în prima jumătate a secolului XX, la un exercițiu de imaginație privind viața celui reprezentat, imaginarul prezentului își pierde materialitatea, putând fi accesat prin intermediu monitoarelor cu chenar negru …
Lucrările mele
Călătorie prin Sacralitatea virtual, deoratorul mitic
Gândul divin
Miracolul Eucharistei
Omunicare virtuală
Călătorie prin Sacralitatea virtual, amintirile aripilor
Inbratisarea lumii virtuale, renuntand la aripile divine
Inbratisarea lumii virtuale, generația viitoare
Călătorie prin sacralitatea virtuală I
Călătorie prin sacralitatea virtuală II
DETALII CONTACT
- Pentru a achizitiona lucrari de arta va rugam sa completati formularul de mai jos, precizand:
- Trebuie sa trimiteti codul lucrarii (cod LAC)
- Mentionam ca preturile vor fi calculate in lei la cursul BNR din ziua respectiva
- Va vom contacta in cel mai scurt timp
FORMULAR